Hoelang gaat een ecosysteem mee?

Hoelang gaat een ecosysteem mee?

, door Django de Vreng, 1 min lezen

Hoe lang gaat een ecosysteem mee? Het is een vraag die vaak gesteld wordt door mensen die geïnteresseerd zijn in het hebben van een eigen gesloten ecosysteem, zoals degene die wij bij Plantania verkopen. Het antwoord is niet eenvoudig, omdat de levensduur van een ecosysteem afhankelijk is van verschillende factoren.

In een gesloten ecosysteem, zoals de mini-ecosystemen die wij verkopen, vindt er een natuurlijke kringloop plaats van water, koolstofdioxide en voedingsstoffen. Dit zorgt ervoor dat de planten in het ecosysteem kunnen overleven zonder dat er extra voedingsstoffen of water toegevoegd hoeven te worden. Hierdoor zijn ze zelfvoorzienend en kunnen ze jarenlang blijven groeien en bloeien.

Factoren

Maar de levensduur van een ecosysteem wordt ook beïnvloed door de kwaliteit van de grond en het water, de hoeveelheid licht en de temperatuur. Als deze factoren niet in balans zijn, kan het ecosysteem sneller achteruit gaan. Bij Plantania hebben we daarom gekozen voor ecosysteempjes met een lamp, zodat we de lichtinval kunnen regelen en de planten altijd voldoende licht krijgen.

Al met al kan een gesloten ecosysteem dus jarenlang meegaan, mits het goed wordt verzorgd. Het is daarom belangrijk om het ecosysteem regelmatig te controleren en indien nodig bij te sturen. Zo kan je jarenlang genieten van je eigen kleine wereldje vol leven en groen.


Blog posts

 • Wat is een ecosysteem?

  , door Stagiaire PDE Wat is een ecosysteem?

  Lees meer 

 • Waarom jij een ecosysteem in je huis nodig hebt!

  , door Django de Vreng Waarom jij een ecosysteem in je huis nodig hebt!

  Lees meer 

 • Planten voor een ecosysteem

  , door Django de Vreng Planten voor een ecosysteem

  Lees meer 

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.